Restauratie plafondschildering Kasteel Arcen gestart

Door NEWWORLD, vrijdag 10 juni 2016 07:35

Restauratie plafondschildering Kasteel Arcen gestart

In de Kasteeltuinen Arcen is de restauratie gestart van een waardevolle 18-de eeuwse plafondschildering. Op het plafond in een van de kasteelkamers is de Romeinse godin Flora te zien, geflankeerd door twee engeltjes met rijk gevulde bloemenmanden. De voorstelling zit in een geschilderde lijst met gezichtsbedrog waardoor een ruimtelijke doorkijk naar de hemel ontstaat. De schildering is aangebracht op een kalkpleisterlaag en niet op doek en dat is uniek. Doordat veel kastelen in de negentiende en twintigste eeuw rigoureus zijn verbouwd en aangepast aan de heersende smaak zijn veel interieurdecoraties uit voorgaande eeuwen verdwenen.

In Kasteel Arcen is dus nog een authentiek voorbeeld te zien van hoe mensen in de achttiende eeuw hun leefomgeving verfraaiden. Hoewel de schildering in zeer slechte staat is, kunnen de restauratoren van het Restauratieatelier Limburg (SRAL) de plafondschildering in oude glorie herstellen. Dankzij schenkingen van veel bezoekers, de provincie Limburg en het Prins Bernhard Cultuurfonds is Het Limburgs Landschap in staat gesteld dit werk te laten starten. Ofschoon er op verschillende plaatsen barsten in het pleisterwerk zitten die met plamuur zijn opgevuld, is de kalklaag waar de schildering op zit stabiel. Door het barstenpatroon zijn de locaties van de vijf moerbalken waaraan het plafond is bevestigd te onderscheiden. De schildering is sterk vervuild. Over het gehele beschilderde oppervlak is er sprake van loszittende verf. Deels hebben deze verfschilfertjes losgelaten waardoor nu overal witte vlekjes zichtbaar zijn.

Wat gaat er gebeuren?
De loslatende verfschilfers worden met warme gelatine vastgedrukt met speciale spatels. Aansluitend wordt het oppervlaktevuil verwijderd. Dan wordt resterende gelatine en vooral ook de volledig verbruinde vernis beetje bij beetje verwijderd met wattenstaafjes en alcoholgel. Aansluitend worden alle gaatjes opgevuld en geretoucheerd en is de schildering weer in volle glorie te aanschouwen.

Monnikenwerk
Tijdens de proefrestauratie in 2013 zijn twee stukken gerestaureerd. Toen werd duidelijk dat de restauratie van 1 m² 64 uur duurt en er is ruim 20 m² te gaan. De bezoekers kunnen dus de komende maanden het restauratiewerk nog van nabij volgen

(Bron: Stichting het Limburgs Landschap)


Nieuwsfoto's bezoekers


Gerelateerde berichten


Headlines


Reacties

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst.