Straight Around van NDT 2 in Theater de Maaspoort in Venlo

Door NEWWORLD, zaterdag 06 februari 2016 00:44

Straight Around van NDT 2 in Theater de Maaspoort in Venlo

In een combinatie van oud en nieuw, van modern klassiek tot mysterieus en verleidelijk laat Straight Around een combinatie van werken zien die de enorme artistieke reikwijdte van de NDT 2 dansers voor het voetlicht brengt. Zowel de Roemeense Edward Clug als het Israëlische duo Sharon Eyal en Gai Behar maken nieuw werk voor het tweede gezelschap dat in deze voorstelling in première zal gaan. Als tegenwicht dansen de dansers twee stukken van grootmeester Hans van Manen: Solo (1997) en Two (1990).

De jonge dansers van NDT 2 worden als onderdeel van hun training blootgesteld aan een breed scala aan dansstijlen en –technieken, en de individuele werkwijze van iedere choreograaf, wat in deze voorstelling bijzonder sterk wordt geaccentueerd.

Solo wordt in hoog tempo gedanst op Johann Sebastian Bach’s vioolpartita, waarin drie mannelijke dansers samen één personage portretteren. Omdat de snelheid van de beweging uitzonderlijk hoge eisen stelt en een buitengewone timing vergt, kan het ballet alleen worden uitgevoerd door de dansers om de beurt te laten dansen. Ten tijde van haar première schreef de NRC: “Solo spettert, sputter en swingt en doet je gniffelen om de dribbelende voeten, de als uitroeptekens opgeworpen armen, de flitsende draaien, de dreigende gebogen knieën en het plezier, de kwajongensachtigheid, de vaart en het grote kunnen waarmee de dansers van NDT 2 deze choreografie brengen.”

Two is eveneens een kleinschalig ballet; een pas de deux in een reeks van vijf duetten die Van manen vanaf 1990 maakten. Behalve Two waren dit Theme, Andante, Evergreens en Different Partners. In Two vinden twee partners letterlijk en figuurlijk steun en tegenwicht bij elkaar. Hun verhouding wordt gekenmerkt door respect en acceptatie. Maar ook aanvaarding van het noodlot speelt in dit ballet een rol. Hans van Manen ontving voor dit werk de choreografieprijs van de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties).

(Bron: Theater de Maaspoort)


Gerelateerde berichten


Headlines


Reacties

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst.