Basisscholen regio Venlo maken enorme muurschildering

Door NEWWORLD, vrijdag 04 maart 2016 07:46

Basisscholen regio Venlo maken enorme muurschildering

Aanstaande maandag starten kinderen van openbare basisscholen uit de regio Venlo met een enorme wandschildering van maar liefst 40 x 2,75 meter op de gevel van Museum van Bommel van Dam. Onder de bezielende leiding van kunstenaar Willebrord de Winter werken negen openbare basisscholen van Stichting Akkoord mee aan de uitvoering van het kunstwerk. Het educatieve project is onderdeel van de tentoonstelling Niets menselijks is ons vreemd die van 10 april t/m 2 oktober 2016 in het museum te zien is.

Kunstenaar en gastcurator Willebrord de Winter realiseert voor de tentoonstelling Niets menselijks is ons vreemd een grote wandschildering aan de parkzijde van Museum van Bommel van Dam. Voor het ontwerp én de realisatie heeft hij negen basisscholen benaderd. De wandschildering wordt een bonte verzameling van mens-afbeeldingen: mannen, vrouwen, papa’s en mama’s, opa’s en oma’s, ooms en tantes, kinderen, voetballend, fietsend, lopend of dansend.

Voor het project hebben 1763 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar een tekening gemaakt. De Winter heeft hieruit een keuze gemaakt van 115 tekeningen van evenzoveel kinderen. Vijf dagen trotseerde hij de kou om de ontwerpen vergroot op de buitengevel van Museum van Bommel van Dam te tekenen. Mits de weergoden ons goed gezind zijn, start een eerste groep kinderen aanstaande maandag met het schilderen van hun eigen figuur in acrylverf. Ze worden daarbij ondersteund door kunstenaars uit de Regio Venlo (van de Stichting Rondzien) en Stichting Cultuurpad. Het vervaardigen van de muurschildering neemt circa 10 dagen in beslag. Dat is bijna 12 m2 per dag. Van de totstandkoming wordt een film gemaakt die tijdens de tentoonstelling Niets menselijks is ons vreemd in het museum te zien is.

Niets menselijks is ons vreemd
Gastconservator Willebrord de Winter is opgeleid in de traditie van het tekenen naar waarneming. De expressieve mensfiguren in zijn kleurrijke schilderijen en bronzen beelden laat hij reflecteren met werken uit de museale collectie, alsmede met het werk van drie speciaal voor deze expositie geselecteerde kunstenaars, waarin de mens centraal staat: Feng Bin, Riet van der Lubbe en Lique Schoot. Zien de kunstenaars datgene waar ze oog voor hebben? Of is hun werk het resultaat van de verbeelding, gevoed door de buitenkant van het verschijnsel mens?

De tentoonstelling is van 10 april t/m 2 oktober 2016 in Venlo te bezoeken. Zie www.vanbommelvandam.nl voor informatie over de tentoonstelling en extra activiteiten.

(Bron: Museum van Bommel van Dam)


Nieuwsfoto's bezoekers


Gerelateerde berichten


Headlines


Reacties

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst.