Ophok- en afschermplicht tegen verspreiding vogelgriep

Door NEWWORLD, maandag 05 december 2016 08:07

Ophok- en afschermplicht tegen verspreiding vogelgriep

Bij wilde vogels is een zeer besmettelijke variant van vogelgriep vastgesteld, type H5N8. Staatssecretaris Van Dam van Economische zaken heeft daarom een ophok- en afschermplicht ingesteld.

Vogelgriep, ook wel Aviaire influenza genoemd, is een ziekte die zeer besmettelijk kan zijn voor pluimvee, zoals kippen, eenden en kalkoenen en andere vogelsoorten. De huidige vogelgriep, H5N8, wordt verspreid door wilde watervogels. Deze vogels trekken in het najaar vanuit Noordoost-Europa naar hun overwinteringsgebieden in Zuidwest-Europa.

Ophokplicht
De ophokplicht is ingesteld voor bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren. Ook in België, Luxemburg en in delen van Duitsland is een ophokplicht ingesteld.

Voor hobby-vogels geldt geen ophokplicht. Wel moeten eigenaren van hobby-vogels voorkomen dat hun dieren in contact komen met wilde watervogels of met vogelpoep. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren onder te brengen in een ren of volière. Dit geldt ook voor dierentuinen en kinderboerderijen. Hoe lang de ophokplicht gaat duren is nog niet bekend.

Vaccinatie
Het is op dit moment niet mogelijk om vogels te laten vaccineren tegen deze variant van de vogelgriepvirus. Vogels die besmet zijn met H5N8 worden erg ziek of gaan dood. Neem in dat geval contact op met uw eigen dierenarts.

(Bron: Gemeente Venlo)


Headlines


Reacties

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst.