Een maand lang Rozenfestijn in Kasteeltuinen Arcen

Door NEWWORLD, zaterdag 21 mei 2016 08:15

Een maand lang Rozenfestijn in Kasteeltuinen Arcen

Het Rosarium van Kasteeltuinen Arcen is met zo'n 8000 rozenstruiken en meer dan 250 variëteiten een van de grootste van Nederland. In de maand juni zijn er rozen in vele geuren en kleuren te bewonderen. Tijdens het Rozenfestijn van 4 juni t/m 3 juli zorgen de vele extra activiteiten rondom het rozenthema voor een speciale dag uit.

Grootste Rosarium van Nederland
Het kleurrijke Rosarium van Kasteeltuinen Arcen ligt op het tweede Kasteeleiland en bestaat uit 10 aparte thematuinen met rozen. De ‘rozenkamers' met ieder hun eigen thema hebben een intieme sfeer door de hoge hagen. In de Keuringstuin staan nieuwe rozensoorten die door het publiek gekeurd worden. De Klimrozentuin heeft een lieflijke uitstraling door de klimrozen die via pergola´s hun weg zoeken. In de Namentuin staan rozensoorten die hun naam te danken hebben aan bekende persoonlijkheden. De minirozen die geplant zijn in de Minirozentuin geven inspiratie voor kleinere tuinen. In de twee Romantische Tuinen is de strakke opzet van de tuinen losgelaten en krijg de natuur weer het heft in handen. De wilde groei geeft de tuin een romantische sfeer.

In de Klassieke Rozentuin staan enkele van de eerste rozensoorten. De Viertinten Tuin heeft naast vier kleurvlakken ook een mooie combinatie van rozen met bomen, heesters en vaste planten. In de Top Tien tuin staan de 16 meest succesvolle rozen met een kwaliteitskeurmerk. De Winnerstuin is een eerbetoon aan de rozenveredelaars. De meest bekende onder hen zijn hier vereeuwigd met een borstbeeld. Het Rosarium is vormgegeven als een bijzondere baroktuin met naast de rozentuinen ook vijvers, klaterende fonteinen en een grote waterval.

Volop extra activiteiten
Gedurende het Rozenfestijn zijn er op diverse data verschillende rozen-activiteiten. Zo is Rozendokter Harrie van de Pasch op een tweetal data aanwezig en adviseert over de verzorging van rozen in de tuin. Hij geeft informatie over het snoeien, bemesten en vertroetelen van de Roos en hij zal laten zien hoe rozen geënt worden op een nieuwe onderstam. De Belgische expert Daniëlle Houbrechts vertelt over de diverse functies van rozen en deelt een schat aan verrassende wetenswaardigheden en feiten. Ook de Rozenopera mag dit jaar niet ontbreken. Vanaf de torens van de Berceau worden gasten muzikaal welkom geheten en kunnen ze genieten van ontroerende en vrolijke hoogtepunten uit de klassieke muziek. Verder zijn er iedere dag speciale rondleidingen door het Rosarium. De historisch ingerichte Bel-etage van het Kasteel is aangekleed met bloemarrangementen waarbij de roos de hoofdrol speelt. In de laatste week van het Rozenfestijn is er een snijrozenexpositie in het Kasteel waar arrangeurs uit de streek grote bloemcreaties maken.


(Bron: Kasteeltuinen Arcen)


Gerelateerde berichten


Headlines


Reacties

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst.