Beukenbomen op Venlose begraafplaats aangetast door schimmelinfectie

Door NEWWORLD, zaterdag 27 juni 2015 07:45

Beukenbomen op Venlose begraafplaats aangetast door schimmelinfectie

Op de algemene begraafplaats in Venlo zijn 43 bomen aangetast door een schimmelinfectie. Om de veiligheid van de bezoekers te garanderen en schade aan de monumentale graven te voorkomen, worden de bomen binnen nu en drie jaar gekapt. Op latere termijn worden er nieuwe bomen herplant.

In het voorste en oudste gedeelte van de begraafplaats staat een groot aantal rode beuken. De afgelopen jaren zijn er al verschillende bomen verwijderd die aangetast waren door een schimmelinfectie. In 2014 heeft de gemeente onderzoek gedaan naar de stabiliteit en de levensverwachting van de bomen. Door de schimmelinfectie ontstaat er dood hout in de aangetaste bomen en gaan ze in conditie achteruit. Hierdoor is er een grote kans op afbrekende takken, wat gevaarlijk is voor bezoekers en schade kan aanrichten aan de monumentale graven.

De gemeente gaat nu een kapvergunning aanvragen voor alle beuken op de begraafplaats. Wanneer en hoeveel beuken de gemeente precies kapt, wordt op basis van regelmatige controles beslist. Vooruitlopend op de vergunningaanvraag wordt er op zeer korte termijn al een aantal beuken gekapt om de veiligheid te garanderen.

Wethouder Brauer betreurt de kap van de bomen; “We hebben al het mogelijke gedaan om de bomen te behouden, maar helaas is dit niet mogelijk gebleken. Het is heel vervelend dat we deze maatregelen moeten nemen, maar de veiligheid van de bezoekers en het voorkomen van schade aan de monumentale graven staat voorop. De 80 jaar oude bomen zijn zeer beeldbepalend voor de begraafplaats. Maar er bestaat helaas nog geen mogelijkheid om de aangetaste bomen te redden. Overigens blijft er nog veel groen behouden. We gaan bomen herplanten, dat doen we per pad. Omdat dit pas kan als het hele pad is vrij gemaakt van aangetaste beuken, kan dit nog even duren.”

(Bron: Gemeente Venlo)


Headlines


Reacties

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst.